Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.
Thema: "De succesformule"
Kleine kinderen zijn onbevangen, speels en leergierig. Als ze iets zien, dan lopen ze er naartoe en willen ze ermee spelen. Alles gaat met veel energie en met blijdschap gepaard. Kinderen kunnen heel intens huilen en daarna is het direct weer over. Kinderen zijn zichzelf. Ze spelen geen rol en ze zijn niet bezig om het goed te doen in de ogen van een ander. Ze "zijn" gewoon en dat is de reden waarom veel ouderen blij zijn als ze met kleine kinderen omgaan. Heel jonge kinderen hebben geen bijbedoelingen. Ze zijn gewoon puur zichzelf.
Kinderen leren zo langzamer hand dat "puur jezelf zijn" niet altijd zo handig is. Ze ontwikkelen een persoonlijkheid, ook wel ego genoemd. Het ego is vaak een gekwetst ego. Al jong leren kinderen door geboden en verboden, straf en beloning, dat ze anders moeten zijn, dan ze zijn. Dit gebeurt ieder kind en het is een logisch gevolg van het socialisatieproces in het gezin. Het kind loopt een intense pijn op als het tot de conclusie komt "Ik ben niet goed genoeg". Alle volwassen mensen hebben eens als kind deze diepgaande conclusie getrokken. Deze conclusie trekken we weer als volwassene, als we geraakt worden op onze kwetsbare plek.
Iedereen wil "goed genoeg zijn". Het kind gaat zijn/haar gedachten, gevoelens en gedrag aanpassen, zodat het wel goed genoeg is (in de ogen van een ander). Ik noem dit schertsend "De succesformule". De succesformule is het gedrag, dat in de plaats komt, van wie je werkelijk bent. Het is het gedrag waarvan je verwacht dat je hiermee het beste door de wereld heen zal komen en de minste pijn zal oplopen. Het ego is vergeten, dat je goed bent zoals je bent. Het ego helpt je te voorkomen, dat je weer de pijn van vroeger zal oplopen. Je vergeet je ware zelf en je wordt je ego.
Enkele voorbeelden van succesformules:
- Altijd willen winnen, houd je eigenwaarde hoog (ai ai, als je verliest).
- Afhankelijk opstellen van anderen zorgt dat je niet te veel risico loopt op kritiek (oh je, als je zelf initiatief moet gaan tonen).
- Goedkeuring krijgen door erg je best te doen en het anderen naar de zin te maken (groot verdriet bij negatieve kritiek of uitblijven van complimenten).
- Invullen wat anderen over jou denken en daaraan gaan voldoen. De lat hoog leggen en heel hard werken (pas op: altijd ongerust en zorgen maken, omdat je nooit weet of het echt genoeg is).
- Heel precies zijn (perfectionisme): als alles perfect is, ben ik ook perfect (drama bij fouten en kritiek).
Ieder mens heeft zo enkele van deze "Succesformules". Vaak zijn we er ook heel goed in geworden, maar ze hebben ook een prijs. Het kost veel energie om de succesformule in stand te houden. Daarnaast blijft natuurlijk altijd het risico bestaan dat je toch "niet goed genoeg bent". Opletten geblazen dus. Het grootste nadeel is, dat je veel energie stopt in goed te zijn, terwijl, als je ontspant en in het moment bent, je al helemaal oké bent (zie de vorige 82 bulletins X-ploration om je ego trasparanter te maken en meer vanuit je ware zelf te leven).
Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

|