Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.
Innerlijke Mangemant Technieken
Thema: De pijl in de schouder
Een leraar vertelde mij het volgende verhaal:
Een ruiter galloppeert door het bos. Vanuit een hinderlaag vuurt een vijand een pijl af op hem. De pijl raakt zijn schouder en schreeuwend van pijn valt hij van zijn paard op de grond. De schutter vlucht te voet het bos in.
"Wat is nu wijs?" vraagt de leraar. Ik begin na te denken, maar gelukkig geeft hij direct antwoord. Een dom iemand gaat achter de schutter aan, zegt hij, en wil hem te pakken nemen. Boosheid en wraak zijn dan stuwende krachten. Een wijs iemand zoekt beschutting, komt tot rust en verzorgt zijn wond. Daarna kan hij zijn weg vervolgen en zijn bestemming bereiken.
Ook wij worden geraakt door pijlen. Wij raken onverwacht gewond. Niet door onze vijand maar door de mensen om ons heen: onze partner, collega's, vrienden, bekenden, de buren enzo. Juist van de mensen waarvan we houden ontvangen we pijlen:
Je leidinggevende geeft je geen schouderklop. Een collega groet jou niet bij binnenkomst. Slechts als tweede kom je aan op Alpe d'Huez. Je dochter gaat haar eigen gang. Je bespeurt een afkeurende blik tijdens een vergadering. Iemand zet zijn zin door zonder rekening te houden met jou. Tijdens de wedstrijd wordt jij gewisseld. En je partner is met zijn gedachten ergens anders terwijl je iets vertelt tijdens het eten. Het is net als met WIFI, pijlen zijn overal.
We ervaren allemaal de pijn van de pijl. Wat de meesten van ons doen als ze deze pijn oplopen is de ander de schuld geven. We voelen eerst de pijn en direct daarna boosheid op de ander of verdriet dat ons is aangedaan. We gaan de ander bestrijden, bedekt of openlijk. Hij is de oorzaak van onze pijn, denken we. We gaan uitleggen dat hij zo niet mag doen, dat hij dit niet had mogen zeggen, dat hij anders moet zijn dan hij is. Lang leve de strijd! Kortom, de meeste van ons rennen boos achter de schutter aan.
Sommigen zoeken een rustige plek op, gaan met hun aandacht naar hun pijn en verkennen het. Bewuste ademhaling helpt hen om tot rust te komen. Ze lopen niet weg van hun pijn, maar verzorgen het juist. Wetend dat de meeste pijn uit henzelf voortkomt en alleen door de ander wakker gemaakt kan worden. Rust en aandacht is het verband waarmee we onze wonden kunnen verzorgen.
Succes.
Jeroen van Ewijk www.x-plore.nl

|