X-ploration
No. 107 MEI 2015

Gratis maandelijks bulletin gericht op bewustzijnsontwikkeling en persoonlijke groei.

Innerlijke Mangemant Technieken

Thema: De pijl in de schouder 2

Wellicht weet je het nog? In het vorige bulletin werd je geraakt door een pijl in je schouder en gillend van pijn, hevig bloedend, stortte je ten aarde. Boos over wat de ander je aangedaan had, liep je bloedend en wel achter de schutter aan. Hij was de schuld van jouw pijn en ongemak.

Vandaag gaat het over een ridder op een zwart paard. Hij ziet een hele mooie prinses in het bos, die hem niet ziet. De ridder steekt een pijl in zijn schouder en valt bloedend van zijn paard. Klagend en boos op de prinses blijft hij liggen met grote smart over wat hem is aangedaan.

Soms krijgen we echt een pijl van een ander op ons afgeschoten. Maar weinig mensen hebben door dat ze zichzelf vaker verwonden door diverse pijlen in hun eigen schouder te steken. Onze eigen geraaktheid en lichtgevoeligheid, de angst voor afkeur of de angst om niet goed genoeg te zijn, bang om niet gehoord of niet gezien te worden, uitblijvende goedkeuring of niet meetellen e.d. zijn onze eigen pijlen.

Iedereen heeft zo zijn gevoeligheid, die merkbaar wordt voor je als je heftige gedachten of gevoelens heb over iets, iemand of over jezelf. Jouw gevoeligheid is als een grote bril, die je hebt opgezet. De kleur van je bril maakt dat je situaties in de omgeving snel duidt richting jouw gevoeligheid. Begrijp goed: als je geen gevloeige plek hebt in je, dan is deze natuurlijk ook niet te raken. Omgekeerd: je bent te raken als er iets te kwetsen valt bij jou. Door het contact met anderen zal een gevoelige plek altijd geraakt worden. Niet omdat andere mensen erop uit zijn jou te kwetsen. Ze weten meestal niets eens dat je deze gevoeligheid hebt. Je raakt gekwetst, omdat jij zaken die richting uitlegt. Helaas, we willen graag de schuld geven aan een ander, maar we creëren onze eigen pijn. Je bent zelf verantwoordelijk.

Mijn tip: als je geraakt of gekwetst bent, denk dan terug aan de feitelijke situatie en herinner je dan welke negatieve of niet helpende gedachten jij hebt gemaakt. Merkt ook dat je deze gedachten bent gaan geloven. Ga helpende gedachten maken en vraag je af "Is het werkelijk waar wat ik denk?

De ridder op het zwarte paard reed verder. Hij was blij dat hij zo'n mooie prinses had gezien. "Wellicht kan ik de volgende keer even met haar praten", dacht hij met een glimlach.

Succes.

Jeroen van Ewijk
www.x-plore.nl

twitter LinkedIn Stuur Jeroen een mail